گیاهی نوروزانه: سینره!

به گزارش وبلاگ رضا، سینره گیاهی است که همه ما را به یاد بهار می اندازد و با گل های زیبای خود خانه های نوروزی ما را طراوت می بخشد. می خواهید پرورش آن را یاد بگیرید تا آن را برای مدت بیشتری در خانه داشته باشید؟

گیاهی نوروزانه: سینره!

ممکن است خیلی از ما در اول بهار گیاه سینره را خریداری کنیم اما تنها مدتی پس از آنکه آن را به خانه می آوریم خراب گردد. خب این به آن علت است که ما راه و روش درست نگهداری از آن را بلند نیستیم.

گیاه سینره گل هایی فراون به رنگ های سفید، بنفش، صورتی، قرمز، آبی و طیف هایی از این رنگ ها دارد. این گیاه در واقع گیاهی چند ساله است اما تنها در منطقه های که تابستان های خنک دارند. در بقیه منطقه ها هم می توان با مراقبت های خاصی گیاه را به صورت چند ساله پرورش داد اما سخت تر است. اگر نمی خواهید این سختی را به خودتان بدهید گیاه را تا زمانی که گرمای تابستان از راه برسد نگه دارید و بعد از خشک شدن آن را دور بیاندازید. سینره را می توان هم در خانه و هم در باغچه و بالکن پرورش داد.

شرایط نگهداری

- نور

برای آنکه گیاه تان برترین عملکرد را داشته باشد آن را در جلوی یک پنجره شمالی بگذارید تا چند ساعتی در روز نور فیلتر شده دریافت کند. اگر گیاه را در باغچه پرورش می دهید و در منطقه خنکی زندگی می کنید بهتر است آن را در سمت شمالی خانه، زیر سایه بان یا زیر شاخسار درختانی که تاج خیلی متراکمی ندارند بکارید.

- آبیاری

اگر سینره تان تشنه بماند، بدون رسیدگی سریع شما پژمره می گردد و خواهد مرد. از طرف دیگر گیاهان سینره ای که بیش از حد آبیاری می شوند دچار پوسیدگی ریشه شده و می میرند. بهتر است خاک را همیشه مرطوب (نه خیس) نگه دارید. طوری به گیاه آب دهید که تنها خاک آن خیس گردد و آب روی برگ ها و تاج گیاه نریزد. اگر گیاه سینره تان پژمرده شده است، برای آنکه مجددا آن را احیا کنید گلدان گیاه را در تشت یا سینک ظرفشویی پر از آب هم دمای محیط قرار دهید و اجازه دهید برای چند دقیقه در این آب بماند. سپس گلدان را از آب خارج کنید و در جایی قرار دهید تا آب اضافی خاک از آن خارج گردد. در این مدت گیاه را از معرض آفتاب مستقیم یا مکانی پر نور دور کنید تا زمانی که گیاه دوباره شاداب گردد. اگر با وجود این کار گیاه همچنان پژمره و خشک شد، باید آن را دور بیاندازید. بعلاوه اگر ریشه سینره تان دچار پوسیدگی شده است هم باید از خیر گیاه تان بگذرید.

- دما

اجازه دهید گیاه در مکانی خنک بماند. سینره دوست دارد در طول روز در مکانی با دمای بین 12 تا 18 درجه سانتی گراد باشد. در طول شب هم دمای بین 7 تا 12 درجا سانتی گراد را می پسندد. دمای بالاتر و تابش مستقیم آفتاب روی گیاه باعث کم رنگ شدن برگ ها و کوتاه شدن دوره گلدهی گیاه می گردد.

- خاک

خاک سینره باید غنی و پر از مواد آلی باشد و زهکشی خوبی داشته باشد.

- کود دهی

حتی اگر خاک گیاه اسیدی، مرطوب و از لحاظ مواد غذایی غنی است، باز هم باید هر از گاهی گیاه سینره ای که در باغچه کاشته شده است را به یاری کودها تغذیه کنید. تغذیه با کودهای 10 - 10 - 10 یا 14 - 14 - 14 که مواد غذایی را به تدریج آزاد می نمایند و آرام در اختیار گیاه قرار می دهند، هر 3 تا 4 ماه یک بار (یا بر طبق دستور روی بسته کود)، مناسب است. نیتروژن درون کود باعث رشد سالم و خوب برگ ها می گردد، فسفر به شادابی و زیاد شدن گل ها و نیرومند شدن ریشه ها یاری می نماید و پتاسیم هم ریشه ها را سالم نگه می دارد. اگر از کودهای جامد برای تغذیه گیاه استفاده می کنید، کود را در اطراف طوقه گیاه روی خاک بریزید و سپس گیاه را آبیاری کنید تا کود به درون خاک برود. سینره هایی را که در درون خانه نگهداری می شوند کود دهی نکنید چرا که خاک آنها معمولا حاوی کود است که برای 4 تا 6 هفته گلدهی کفایت می نماید، بعد از این مدت هم گیاه به علت مناسب نبودن شرایط آب و هوایی خواهد مرد. فرقی ندارد که شما برای شان چه کنید، اگر در منطقه ای با تابستان های گرم باشید سینره تان زنده نمی ماند پس چند روزی که در خانه است نهایت استفاده را از گل ها و زیبایی اش ببرید.

آفات و بیماری ها

معمولا آفاتی که از شیره گیاهان تغذیه می نمایند مثلا شته، تریپس، کنه عنکبوتی و سفید بالک ها به سینره حمله می نمایند. این آفات شیره گیاه را می مکند و آن را تضعیف می نمایند و بعلاوه باعث انتقال بیماری های ویروسی به گیاه، دفورمه شدن گیاه و پوشیده شدن برگ ها با قارچ دوده می شوند. اگر حمله این آفات به گیاه تان شدید بود و می خواستید گیاه را به صورت چند ساله نگه دارید، می توانید سینره تان را با صابون های حشره کش سم پاشی کنید. سم را به خوبی به همه نقاط گیاه بزنید و منتظر تاثیر آن باشید. سم پاشی را هفته ای یک بار، یا بر اساس دستور گفته شده رو بسته سم، تکرار کنید تا زمانی که آفت از بین برود.

تراکم بیش از حد گیاهان در کنار هم، شب هایی با هوای مرطوب و مرطوب ماندن شاخسار گیاه سینره را به ابتلا به بیماری قارچی لکه برگی، سفیدک پودری و کپک خاکستری مستعد می نماید. اگر می خواهید از ابتلای گیاه تان به بیماری های قارچی جلوگیری کنید، گیاهان تان را در فاصله مناسب از یکدیگر قرار دهید تا گردش هوای خوبی در میان شان برقرار گردد. بعلاوه اول صبح آنها را آبیاری کنید تا با فرا رسیدن شب خشک شده باشند.

هرس و سرزنی

اگر گل های مرده و پژمرده گیاه را بچینید، هم عمر دیگر گل ها بیشتر خواهد شد و هم دوره گلدهی گیاه افزایش پیدا خواهد نمود. اگر گیاه تان را در باغچه کاشته اید با تمام شدن گلدهی گیاه آن را از نزدیکی زمین هرس کنید تا دوباره در پاییز سر از خاک بیرون بیاورند و در بهار یا اوایل تابستان گل بدهند. وسایل هرس تان باید تمیز و استریل باشند در غیر این صورت بیماری از یک گیاه به گیاه دیگر منتقل خواهد شد. برای استریل کردن وسایل هرس آنها را با آب گرم و صابون بشویید و یا با پارچه ای آغشته به الکل پاک شان کنید.

تکثیر

سینره بذرهایی ریز فراوری می نماید و به یاری همین بذرها تکثیر می گردد. بذرهای گیاه سریع غیر فعال می شوند به همین علت باید مدت اندکی پس از برداشت آنها از گیاه کاشته شوند. در اواسط تابستان بذرهای گیاه تان را در خاک مخصوص جوانه زنی بکارید. حدودا یک ماه یا بیشتر از این طول می کشد تا بذرها جوانه بزند و گیاهچه رشد اندکی کند. بعد از آنکه گیاه دو برگ در آورد آن را در گلدانی با سایز کوچک بکارید. صبر کنید تا گیاه حدودا 6 برگ درآورد سپس آن را به گلدان اصلی اش منتقل کنید.

اگر دانه ها را از گیاه خودتان برداشت می کنید اجازه دهید تا دانه های گیاه خوب برسند سپس آنها را از گیاه جدا کنید. قبل از کاشته دانه ها باید آنها را خشک کنید.

منبع: فوت و فن / hunker.com

به "گیاهی نوروزانه: سینره!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "گیاهی نوروزانه: سینره!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید